Startsidan...Aktuellt...Program...Styrelsen...Länkar






Projekt



Pargas Rotaryklubb ville i Corona-tider uppmuntra de äldre och isolerade genom en lokal insats i Pargas.

Idag, den 6 maj 2020, har vi i samarbete med Hemvården börjat dela ut sommarblommor till Hemvårdens
vårdbehövande klienter i Pargas och till de ensamboende på Björkebo. Totalt utdelas 230 blommor.
Drygt hälften av blommorna delas ut denna vecka, och resten under nästa vecka.




26-27 feb. 2020 bjöd vi på fotvård och kaffe med kaka åt utvalda seniorer.
Vi skötte även transporten till och från Axxell, där studeranden tog hand om dem


Naturstigen i Lemlax röjdes 27.08.2019.


Projektet ”fotvård åt seniorer” som inleddes i februari 2018 har fått en uppföljning. I år har klubben stått för
kostnaderna för 20 seniorers fotvård på Axxell. Vi skötte även om transporten till och från Axxell. Vi bjöd även
på kaffe och kaka för deltagarna, som verkligen uppskattade projektet.



Naturstigsröjning 09.08.2018.




Pargas Rotaryklubb har bekostat fotvård på Axxell, som en guldkant åt 21 seniorer i Pargas. Församlingarnas diakonissor valde ut seniorerna. Rotarianerna fungerade som chaufförer åt seniorerna. Efter fotvården bjöds seniorerna på kaffe och kaka. Den 26 februari var den första gruppen (sju seniorer) på behandlingen, som uppskattades mycket. Känns fint att kunna ge en guldkant! Tack till Axxells studeranden, församlingens diakonissor och dagens chaufförer!


09.11.2017: Klubbens medlemmar åtog sig att röja sly vid närområdena i skidstation i Finby. Elever från högstadiet kommer att som projekt ”aktivitetsdag” att samla in slyet.




Målning av Kyrkbrons skyddsräcken, 13.09.2017






Talko på naturstigen i Lemlax 10.08.2017






Samhällsprojekt: målning av Kyrkbrons räcken 06.09.2016


Målning av kyrkbrons räcken 07.06.2016


Talkoarbete på Lemlaxstigen 31.05.2016.


Ett tiotal medlemmar (en del är inte med på bilden) städade senaste sommar Bläsnäs udde, som är ett populärt ställe för simning och andra sommaraktiviteter.




Putsning av gravstenar.



Projekt gravstenar har avslutats. Det var fråga om att putsa upp gamla gravstenar som är utan anförvanter och därmed har återgått till kyrkan. På detta sätt gjorde vi dels en kultur (historisk)-gärning och dels pryds kyrkogården upp. Vi putsade 32 stenar. Här en del av resultatet:




Trädplantering

Schubert planterades i Pargas.
Då Staden fällde gamla popplar i Centralparken i Pargas, ansåg en del att man inte borde ha fällt dem, de kunde gott ha fått stå kvar ännu många år. För att reparera skadan föddes idén av Pargas RK:s president Tom Abrahamsson, att klubben kunde plantera nya träd i stället för de fällda popplarna. Sagt och gjort, klubbens trädgårdsmästare Sven Engblom kontaktade Staden, som genast var med på noterna. Klubben anskaffade 28 stycken körsbärsträd av sorten Schubert. Planteringstalko arrangerades, 15 av klubbens medlemmar ställde upp och under en kväll utfördes arbetet under Sven Engbloms sakkunniga ledning. Schubert är en dekorativ körsbärssort med röda blad och ljusröda blommor. Klubben har lovat att det blir en fortsättning av planteringarna längs Strandvägen, inkörsporten till Pargas centrum, där klubben för övrigt anlade en rosenpark invid stadshuset för några år sedan.




Naturstigar

Naturstigarna på Lemlax Gårds marker.

Naturstigarna har kommit till på grund av att Gårdens ägare Carl-Göran af Heurlin har ett stort intresse för naturen och han ansåg att det skulle vara lämpligt att man på gårdens mark skulle anlägga naturstig. Gården tog kontakt med Skogsvårdsföreningen som med hjälp av Kaj Ove Pettersson och Tom Engstöm förverkligade önskemålet. Detta resulterade i två stycken enskilda naturstigar som fick namnen Blåbärsstigen och Lingonstigen. För tillfället är det Pargas Rotaryklubb som upprätthåller naturstigarna.

Personer som varit aktiva kring naturstigarna och bidragit med text och bilder: Carl-Göran af Heurlin, markägare, Kaj Ove Pettersson, skogsingenjör, Tom Engström, skogstekniker, Esko Lundén, geolog, Sven Engblom, hortonom, projektledare.

Blåbärsstigen
Blåbärstigens början har adressen Brattnäsvägen 73 (730m från Lemlax Gård mot Brattnäs) och har en längd på 2,8 km. Längs naturstigen finns tavlor som berättar om växtligheten och fågelfaunan på området. Stigen är märkt med blåa stämplar på trädstammar eller med pilar längs hela rutten. På högsta punkten längs stigen finns ett utsiktstorn varifrån man kan skymta byggnader i Pargas centrum. Terrängen är varierande, allt från karga bergsavsnitt till sanka kärrmarker. Längs rutten har man lagt upp tavlor med information om växtligheten i terrängen.

Lingonstigen
Lingonstigen som har en längd på 1,3 km, börjar vid adressen Fallvägen 120 (man kör 1,2 km längs Fallvägen som börjar vid Lemlax gård varefter man svänger till vänster och kör ännu 200 m). Lingonstigen är märkt med röda stämplar och pilar. Stigen går genom skogsmarker med lägre bonitet än Blåbärsstigen. På högsta punkt har man även på Lingostigen lagt upp ett torn varifrån man kan se Pemarn glittra i solskenet. Nedan foton, tagna av Sven Engblom.

Projektledare Sven Engblom, Pargas Rotaryklubb


Informationstavlan där man kort beskrivit vyerna längs naturstigen.


På den högsta punkten under rutten byggde Pargas RK ett utkikstorn värifrån man ser byggnader på Malmen som ligger flera kilometer från Lemlax.


En del av rutten går genom naturskog där man lämnat fallna träd för att få mångfald i skogsnatur.


Här ser man bl.a. Nordkalks byggnader på bruksområdet.


Flyttblock efter istiden finns det gott om i Lemlaxskogarna.


Skylten på bilden har kort information om torrängar och vilka växter man kan hitta på området.


Sten- och bergspartier samt impediment utgör en stor del av
naturskogsrutten.


Den här tavlan ligger på våtmark och berättar om vilka växter man kan hitta i bördig skog.