Esaias Bergman, ”Lillmel-Ess” (1819-1855), bonde på Lillmälö Östergård var en skicklig och anlitad spelman, vid hans död såldes hans både fioler till sönerna Svante och Reinhold Bergman. Båda blev spelmän. Mest känd blev Reinhold Bergman (1844-1872), han ansågs vara en av de yppersta spelmännen på sin tid och var känd vida omkring.
Svante Bergman ”Lillmel-Sven” (1849-1924) bonde på Lillmälö Östergård lärde sig att spela av brodern Reinhold och Skepparen Johan Abrahamsson, ägare av galeasen Wänskapen där Svante Bergman seglade under sina ynglingaår.
Johan Abrahamsson ansågs som en av Pargas skickligaste spelmän. När Svante Bergman seglade som matros hade han för vana att alltid ha fiolen med sig och spelade på krogar och andra nöjeslokaler när de var i hamn i Sverige, Tyskland och England.
Efter att Svante kommit i land för gott spelade han tillsammans med Otto Fredriksson ”Lapplaks-Otto” från Västermälö, Pargas. Redan då omtalas den för Bergmans Spelmanslag karakteristiska spelstilen med sekundering. Enligt sägen skall ”Lapplax-Otto” ha spelat med en säregen stil, som man kallade näsuddläge, det betydde att han började spelandet på lösa strängar. Svante Bergman och de övriga spelmännen lär då ha sagt att det är ”ilakt ti håll sekund”.
Av Svante Bergmans sju söner spelade sex fiol eller blåsinstrument. Sonen Reinhold Bergman (1888-1981) började spela i 12 års åldern. Han spelade tillsammans med sin far Svante Bergman och ”Lapplaks-Otto” och senare med brodern Gunnar Bergman på danser, läsförhör, bröllop m.m.
Reinhold Bergman tjänstgjorde i början 1900-talet som tullvakt på en tulljakt stationerad i Degerby på Åland. Där spelade han tillsammans med Åländska spelmän på Kökar, Föglö och Degerby.
Sedermera flyttade Karl Jansson från Föglö till Lofsdal i Pargas där han kom att verka som förvaltare på Lofsdal Gård. Han kom sedan att spela mycket tillsammans med Reinhold och Gunnar Bergman. Karl Jansson sätt att spela kom att påverka Bergmans Spelmanslags spelstil och låturval till en del.
På 1940-talet kom Reinholds och brodern Olof Bergmans (1883-1979, bonde på Lillmälö Västergård) barn med bland spelmännen. Samtliga Olofs barn: Alf, Disa, Bengt och Sten. Av Reinholds Barn: Sven, Anita och Eugen. Även Karl Leham bör nämnas som en skicklig spelman (småkusin med Reinholds och Olofs barn). Även Reinholds och Olofs äldre bror Hjalmar och hans son Uno spelade fiol.
Idag är samtliga spelmän i Bergmans Spelmanslag barn, barnbarn och barnbarnsbarn till Olof och Reinhold Bergman.
Repertoaren består fortfarande av låtar som alltid spelats på Lillmälö, en nyare låt som spelas är ” Folkes Vals”, komponerad av spelmannen Folke Bergman. Idag är ca 15 st spelmän aktiva i spelmanslaget.


Tillbaka